Teddybjørnens historie

Bamser er elsket af både babyer, børn og teenagere. De er nuttede tøjdyr, der giver gode gaver og kan købes i alle butikker.

Navnet “bamse” kommer fra præsident Theodore Roosevelts afvisning af at skyde en bjørn, mens han er på jagt i Mississippi. Da nyheder spredte sig, så en New York slikbutiksejer ved navn Morris Michtom en mulighed for at udnytte tendensen og begyndte at sælge udstoppede bjørne.

Michtom brugte sammen med sin kone Rose stof fra en symaskine til at skabe den første bamse i 1902. Ifølge en hjemmeside for Carnegie Museum of Natural History gav Michtom bjørnen til sin datter i bytte for en æske chokolade.

Inden for få år var Michtoms’ forretning i fuld gang. De begyndte at producere bjørne med bevægelige lemmer, og navnet bamse blev hurtigt synonymt med det nye produkt.

Bamsens popularitet spredte sig over hele USA, og i 1906 købte børn overalt dem. Efterspørgslen efter bamser voksede så stor, at Michtom besluttede at stoppe sin slikvirksomhed og dedikere sig til at lave udstoppede bjørne, ifølge Collector’s Weekly.

Efterhånden som efterspørgslen efter bamser steg i vejret, begyndte flere og flere at fremstille dem. Nogle virksomheder, som Steiff, begyndte endda at lave bamser, der havde bevægelige led.

I denne periode blev der importeret mange bamser fra Japan. De var bedre stylet med blødere stoffer og mere naturtro udseende. Traditionelle bamser med ledte lemmer begyndte dog at falde i popularitet.

Disse ændringer gjorde skabelsen af bamser til børn en udfordring, da bamseproducenter var nødt til at finde på måder at skabe nye typer bjørne på. Disse ændringer omfattede kortere næsepartier, flade ansigter og kortere lemmer, for at nævne nogle få.

I dag er størstedelen af bamser lavet af pels. Disse pelse kan væves af uld, alpaca eller mohair.

Ud over deres pels er bamser ofte fyldt med polyester, som gør dem blødere og mere holdbare. Disse bamser er også ofte dyrere end deres billigere modstykker.

Selvom bamser har været populære i årtier, er der nogle nyere designs, der er blevet meget populære. Disse omfatter Beanie Baby, som blev introduceret i begyndelsen af 90’erne og stadig sælges i dag.

Bamsen er også blevet set i film og tv-shows. Det er maskot for Children in Need, en velgørenhedsorganisation, der hjælper dårligt stillede børn.

I løbet af 1980’erne blev der udgivet adskillige animationsfilm, der indeholdt bamser. Disse film, såsom “Brother Bear”, “Misery Bear” og “Ted”, portrætterede bjørne, der havde en dårlig mund, som havde et følelsesmæssigt bånd til deres ejere.

Siden da har der været et par film og tv-shows, der har inkorporeret bamser. En af disse film var 2003-hittet “Brother Bear”.

Andre film og tv-serier har også vist bamser. For eksempel instruerede Seth MacFarlane i 2012 en film om en grimmundet bamse, der havde et følelsesmæssigt bånd til sin ejer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top